2 augustus 2016

Génoise taart met aardbeien en mascarpone room

Génoise, een klassieker in de Franse patisserie. Doordat het met veel minder boter wordt gemaakt als een cake, is het resultaat luchtiger maar ook droger. Daarom leent de génoise zich goed voor gebruik in combinatie met een crème-vulling. 

Je kan het biscuit, zoals het ook wel wordt genoemd op verschillende wijze bakken. De manier die ik vaak gebruik is het uitstrijken op een 'swissroll tin' of bakplaat. Hier kan je dan, zo als de naam van het blik al zegt een swiss roll van maken. Je bestrijkt het biscuit dan met crème, jam, lemon curd of wat je maar lekker vindt, rol het op om er vervolgens plakken van te snijden. 

Deze keer koos ik de génoise te bakken in 2 ronde bakvormen (20cm doorsnede). Voor de vulling mengde ik mascarpone met opgeklopte slagroom (een beetje gezoet met vanille suiker). En omdat we ervan moeten profiteren zolang het kan gebruikte ik aardbeien. 






Het recept van de Génoise:

ingrediënten
4 eieren 
125 gr suiker
125 gr bloem
30-40 gr boter (gesmolten)

Bereidingswijze
Doe de eieren en de suiker in een kom en verwarm al kloppend het mengsel au bain marie, tot het ongeveer 50° bereikt. 
Haal van het vuur en blijf kloppen tot het mengsel geheel is afgekoelt. 
Voeg de bloem toe en meng goed. Dit is een lastig werkje want doordat het ei-suiker mengsel zo luchtig en opgeklopt is, heeft de bloem de neiging zich samen te klonteren op de bodem (want zwaarder). Zorg er echt goed voor dat alles is vermengd. 
Tenslotte kun je de gesmolten boter toevoegen. Ik heb geleerd dat dit het beste gaat als je een beetje van het mengsel aan de boter toevoegt en mengt en het dan bij het overige mengsel te doen. Ook hier, wees er zeker van dat alle boter goed is vermengd. 

Als je in de vorm bakt, moet de oven op zo'n 180° zijn voorverwarmd en is de baktijd tussen 15 en 20 minuten. Kies je ervoor een 'lap' te maken, stel dan de overn in op 230°-240° bak een minuut op 8/9. 

Het biscuit is (in folie verpakt) goed houdbaar in koelkast (een dag of 2/3) of in de vriezer (een paar weken). 




Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...